Ieder mens telt

Kansfonds heeft de diepgewortelde overtuiging dat ieder mens telt. En dat begint met een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Kansfonds directeur Henriëtte Hulsebosch deelt haar visie.

Ieder mens telt, waarom is dat voor jou van belang?

“Ieder mens telt” is één van de vier pijlers van het Katholiek Sociaal Denken. Samen leven doe je met elkaar en ik geloof in een samenleving waarbij ieder mens het waard is om naar om te zien. Juist ook de mensen die het moeilijk hebben.

Welke mensen worden te weinig gezien?

Veel mensen hebben het gevoel dat ze niet écht worden gezien in de samenleving, bijvoorbeeld een gezin zonder verblijfspapieren wiens levens in de wachtstand staat. Of die jongere die van bank naar bank hopt en zich afvraagt of er voor haar ergens een plekje is. Ook doen steeds meer mensen een beroep op inloophuizen omdat daar een kopje koffie en een luisterend oor is, dáár worden zij gezien.

Hoe kunnen we dit veranderen?

Soms lijkt het allemaal ellendig, maar ik vertrouw op de kracht van de samenleving. Op thuisgeven. Want keer op keer zien we dat heel veel mensen thuisgeven. Als fonds lopen we samen op met veel en diverse partners. Van gemeenteambtenaren tot jongeren zonder thuis. En van creatieve denkers tot donateurs. Door te laten zien waar het schuurt en beter kan, oplossingen aan te reiken en op te komen voor de belangen van mensen zonder thuis. Net zo lang tot ‘iedereen een thuis’ heeft.

Ieder mens telt, Jan vertelt

Jan heeft een leven achter de rug dat niemand zich zou wensen. Toch blijft hij zoeken naar dat ene wat voor ons allemaal essentieel is: een thuis. Een plek waar je gezien wordt, waar je er mag zijn, waar je naam nog klinkt. Dit verlangen naar thuis, naar geborgenheid en veiligheid, raakt ons allemaal, want het is zo herkenbaar.

Lees het verhaal van Jan

Onze mensen aan het woord: