Mens zijn doe je samen met anderen

Kansfonds heeft de diepgewortelde overtuiging dat ieder mens telt. En dat begint met een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Programma-adviseur Pauline Eggink deelt haar visie.

Ieder mens telt, waarom is dat voor jou van belang?

Ieder mens verdient het om er te mogen zijn en gezien te worden. Dat betekent dat we mensen niet moeten wegstoppen of aan hun lot overlaten in tijden dat het leven tegenzit. Als mens zijn we sociale wezens en van elkaar afhankelijk. Mens-zijn ‘doe’ je samen met anderen.

Welke mensen worden te weinig gezien?

Het lijkt wel alsof mensen zonder dak boven hun hoofd geen rechten hebben terwijl wonen ‘gewoon’ een mensenrecht is. Dakloze mensen worden uitgesloten van dat recht. Ze zijn te zelfredzaam als ze ‘alleen’ een huis nodig hebben en moeten zelf maar een oplossing verzinnen. Of ze worden uitgesloten van hulp omdat ze bijvoorbeeld EU-arbeidsmigrant zijn. Mensen die in een kwetsbare tijd in hun leven zijn, laat je toch niet aan hun lot over?

Hoe kunnen we dit veranderen?

Allereerst is het belangrijk om te weten welke mensen zonder dak boven hun hoofd leven. Gelukkig krijgen we dankzij de ETHOS-telling een beter beeld van de groep dakloze mensen. De man op het bankje in het park is het topje van de ijsberg, veel dakloze mensen zoals kinderen en vrouwen zijn minder zichtbaar. Investeer in deze mensen. Want door mensen uit te sluiten verergert de problematiek. Eerder helpen aan een woning is beter voor mensen en bovendien goedkoper. Dus, de kop uit het zand en kijk elkaar weer in de ogen, als mens.

Ieder mens telt, Manna vertelt

Manna, nu 27, vertelt een aangrijpend verhaal over hoe haar leven eruitzag zonder een echt thuis. Met elke verhuizing en elke nieuwe start leek haar leven een kaartenhuis dat steeds weer in elkaar donderde, omdat de fundering altijd wankel was. Ondanks het gebrek aan diploma’s en de schulden waarmee ze kampt, heeft ze eindelijk weer een plek gevonden waar ze zich thuis voelt en levensgeluk ervaart.

Lees het verhaal van Manna

Onze mensen aan het woord