Ieder mens is het waard om naar om te zien

Kansfonds heeft de diepgewortelde overtuiging dat ieder mens telt. En dat begint met een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Programma-adviseur Myrte Lucassen deelt haar visie.

Ieder mens telt, waarom is dat voor jou van belang?

Ieder mens is het waard om naar om te zien. Dat is voor mij een kernwaarde. Als je vanuit deze kernwaarde naar de samenleving kijkt, zie je waar mensen worden buitengesloten en rechten niet of onvoldoende worden beschermd. Het gaat dan niet om waar je vandaan komt, of je over de juiste verblijfspapieren beschikt of wat je overtuiging is. Het gaat over een menswaardig bestaan. En daar heeft iedereen recht op.

Welke mensen worden te weinig gezien?

Mensen zonder verblijfspapieren worden buitengesloten van de samenleving en moeten in de marge proberen te overleven, zonder enig perspectief. Het gaat om mensen wiens asielverzoek is afgewezen, migranten die hier werk doen waarvoor niemand anders te vinden is, jongeren die hier zijn opgegroeid, maar niet zoals hun leeftijdgenoten mogen werken of studeren. Ik zie dat mensen sterk zijn en weten te overleven, maar zodra er bijvoorbeeld medische hulp nodig is worden ze aan hun lot overgelaten. Dit leidt voor hen tot een mensonwaardig leven. Dat de regering nu stopt met haar financiële bijdrage aan de meeste basale opvang (de LVV) is een nieuwe klap. En voor de samenleving heeft dit keiharde beleid nog nooit iets opgeleverd. Sterker: we laten talent en potentiële werknemers onbenut aan de zijlaan staan.

Hoe kunnen we dit veranderen?

Door in de eerste plaats te laten zien dat deze mensen hier zijn. Als je het verhaal van mensen leert kennen, begrijp je beter waarom mensen in deze situatie zitten. Daarnaast zien we in binnen- en buitenland veel kansrijke ideeën ontstaan om de situatie van mensen zonder verblijfspapieren te verbeteren. Kansfonds bouwt aan een netwerk met organisaties die zich voor hen inzetten, om zo de ideeën in de praktijk te brengen, mensen betere toegang te geven tot het recht en samen te strijden voor een menswaardiger overheidsbeleid.

Jonge vrouw met hand in haar haar schuin van achter gezien

Ieder mens telt, Rayssa vertelt

Rayssa, geboren en getogen in Amsterdam, was een kind als alle andere. Tot ze besefte dat haar Braziliaanse ouders geen verblijfspapieren hadden. “Ik had als kind ergens wel door dat er iets niet klopte. Mijn moeder zei om de haverklap: pas op! Als we de politie tegenkwamen, werd ik zenuwachtig – zonder te weten waarom.”

Lees het verhaal van Rayssa

Onze mensen aan het woord