Niemand is beter of slechter dan de ander

Kansfonds heeft de diepgewortelde overtuiging dat ieder mens telt. En dat begint met een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Programma-adviseur Tessa Smets deelt haar visie.

Ieder mens telt, waarom is dat voor jou van belang?

Alle mensen zijn gelijk, niemand is beter of slechter dan een ander. Mensen verschillen van elkaar en dat maakt iedereen uniek. Helaas heeft niet iedereen dezelfde kansen. Maar iedereen heeft recht op een dak boven je hoofd, voldoende geld om van rond te komen, het gevoel erbij te horen. En de zekerheid dat dit alles niet ineens wegvalt.

Welke mensen worden te weinig gezien?

Te veel mensen kunnen niet rondkomen, vaak ondanks heel hard werken. Maar in plaats van een goed vangnet, krijgen mensen te maken met een ondoorgrondelijk systeem waar ze in vast lopen. Armoede verlamt; het continu bezig zijn om de eindjes aan elkaar te knopen is een dagtaak, zorgt voor veel stress en geen ruimte om vooruit te kijken. Pas als de basis op orde is, je bijvoorbeeld niet bang hoeft te zijn de huur niet te kunnen betalen, kan je leven in plaats van overleven, nadenken over wat je wil en hoe jij van betekenis kan zijn.

Hoe kunnen we dit veranderen?

Problemen los je op door de oorzaak aan te pakken. De oorzaak van armoede is ten eerste een financieel probleem. Mensen hebben gewoon te weinig geld om van rond te komen. De commissie sociaal minimum heeft dat al aangetoond. Dan is het toch logisch om hun advies over te nemen? Met Gewoon geld geven laten wij zien dat het anders kan en moet. Want het gaat ook om hoe je naar mensen kijkt. En dat begint met vertrouwen. Vertrouwen dat mensen die in armoede leven heel goed weten wat ze nodig hebben, zonder regels, potjes en verantwoording.

Ieder mens telt, Peter vertelt…

Peter heeft tijden heel krap gezeten. Hij bleef na de scheiding zitten met een hoge hypotheek, had veel zorg voor zijn zoon, raakte zijn baan kwijt en kwam niet meer aan de bak. Elke cent moest hij drie keer omdraaien. ‘Het erge is dat mensen je anders zien dan hoe je werkelijk bent.’

Lees het verhaal van Peter

Onze mensen aan het woord