Masterprogramma Fonds Franciscus 2023-2025

Inloophuizen zijn onmisbaar. Een veilige haven voor mensen zonder thuis. Met het programma Fonds Franciscus ondersteunt Kansfonds inloophuizen sinds 2018. Eerst als noodfonds voor exploitatiefinanciering. Daarna ook met een capaciteitsversterkend programma, om inloophuizen weerbaar te maken voor de lange termijn. Vanaf 2023 gaat Fonds Franciscus een nieuwe fase in: het Masterprogramma. Deze fase is bedoeld voor inloophuizen die een goede start hebben gemaakt met hun capaciteitsversterking, maar extra tijd en ruimte nodig hebben om dit te bestendigen.

Terugblik

Fase I: noodfonds 2018-2019

In 2018 ging Fonds Franciscus van start met een noodfonds voor exploitatiefinanciering aan 65 inloophuizen (Fase I). In samenwerking met deze inloophuizen hebben we een verandertheorie en programma opgesteld met als doel om inloophuizen te versterken en hun continuïteit te waarborgen.

Fase II: 2020-2022

Aansluitend hebben we een capaciteitsversterkend programma (Fase II) geboden aan 75 inloophuizen, dat eind 2022 afloopt. Met elkaar en deskundige inzet van onze samenwerkingspartners, hebben de inloophuizen in drie jaar gewerkt aan versterking op 5 gebieden:

  • Voldoende financiering
  • Versterking van de organisatie (vrijwilligers en professionals) en het bestuur
  • Versterking van de visie op hun werk
  • Overtuigend verantwoorden en communiceren over hun effect en belang
  • Inloophuizen worden gesteund door flankerend beleid

Masterprogramma 2023-2025

Met het Masterprogramma bouwen we voort op Fase II. Het is bedoeld voor inloophuizen die in Fase II een goede start hebben gemaakt met hun organisatieversterking, maar die extra tijd en ruimte nodig hebben om dit te bestendigen. Daarom richten we ons vooral op de huidige deelnemers van Fonds Franciscus, maar de oproep staat ook open voor inloophuizen die willen aansluiten bij Fonds Franciscus. Het Masterprogramma bestaat uit twee onderdelen:

  • Ondersteuning op maat
  • Workshops en trainingen in groepen

De focus ligt op organisatie-inrichting, fondsenwerving en impactmanagement. Om die reden blijven we binnen het Masterprogramma samenwerken met Impact House, KNHM Foundation en SESAM Academie.

Bij de selectie houden we onder andere rekening met:

Aanvraagprocedure en tijdpad

  1. Stap 1

    Doe een vooraanvraag vóór 1 september 2022

    Je kunt een aanvraag voor het Masterprogramma indienen via de reguliere aanvraagprocedure van Kansfonds, die start met een vooraanvraag. Geef in de vooraanvraag in de titel aan dat het gaat om ‘Fonds Franciscus Masterprogramma’.

    Dien vooraanvraag in
  2. Stap 2

    Vul het aanvraagformulier in

    Na het indienen van de vooraanvraag nodigen we je uit om een volledige aanvraag in te dienen. Voor het Masterprogramma is geen apart projectplan nodig. In plaats daarvan kan je hier het aanvraagformulier met 6 open vragen downloaden. Vul het zo zorgvuldig en concreet mogelijk in.

    Download aanvraagformulier
  3. Stap 3

    Dien een volledige aanvraag in vóór 20 september 2022

    Bij de volledige aanvraag dien je onder andere het aanvraagformulier in via je account in ‘Mijn Kansfonds’. Je kunt het ingevulde formulier uploaden als ‘projectplan’. Organisaties die nog niet hebben deelgenomen aan Fonds Franciscus, vragen we ook een 0-meting in te vullen over de huidig stand van zaken van het inloophuis.

    Naar Mijn Kansfonds
  4. Stap 4

    Selectie en toekenning

    Van 3-14 oktober 2022 voeren we met alle aanvragers een selectiegesprek. In november maken we de besluitvorming van het Masterprogramma kenbaar aan aanvragers. Daarna leggen we de gemaakte afspraken vast in de toekenningsbrief. Het bestuur van het inloophuis ondertekent de brief. Daarmee committeert de organisatie zich aan de gemaakte doelstellingen en voorwaarden voor deelname aan het Masterprogramma.

Contact

Neem je nog niet deel aan Fonds Franciscus, maar heb je interesse om deel te nemen aan het Masterprogramma? Of heb je nog vragen over het Masterprogramma? Dan helpen onze projectadviseurs je graag via fondsfranciscus@kansfonds.nl of telefonisch: 035-6249651.